dinsdag 2 september 2008

Brakestein en omgeving


Het einde (of begin) van het Skillepaadje. Het loopt verder door achter de voormalige melkfabriek langs, naar de Schilderweg. Ook dit is een onverhard pad met aan beide zijde "Tuunwallen". Van hieruit is ook een prachtig wandelpad naar het hoogste punt van Texel.


Gezicht op het havenplaatsje Oudeschild.
Midden op de foto zie je het Skillepaadje wat loopt vanaf Brakestein naar het Jeneverbuurtje in Oudeschild. Vroeger liep de Skilsloot die naast dit paadje ligt, door tot aan de haven.


Enkele huisjes, gelegen tegenover het Doolhof. In de volksmond, 't Bossie geheten. Vroeger was dit een soort "achtertuin"van Brakestein, en daar werdt door de elite gewandeld en geflaneerd.


Hoeve Brakestein, met bijgelegen schuren. Vroeger was Brakestein een Residentie, waar de bestuurders (Edelen) van Texel woonden. Het ligt aan het "Skillepaadje" met daar naast de Skilsloot. Tegenover Brakestein zijn de "Wezenputten". Hieruit werdt in de Oostindië-tijd , water gepompt en met scheepjes door de Skilsloot naar de in- of bij de haven van Oudeschild wachtende schepen gevaren. Dit water was zeer ijzerhoudend, dus lang houdbaar, hetgeen belangrijk was bij de soms maanden durende reizen. De opbrengst van het water kwam ten goede van het Weeshuis in den Burg.

3 opmerkingen:

'JoAnn's-D-Eyes'NL zei

grappig , net of je in een vliegtuig zit zo net na het opstjgen of net voor de landing, de Nederlandse paadjes zijn altijd netjes recht en strak....

Schitterende foto's!

JoAnn's D eyes

Dick zei

Weer prachtige foto's met informatie. Langzamerhand begint het toch een leuke collectie te worden nu de handel nog!!!!!

Koen zei

Ik heb weer genoten van deze vlucht(en)!